Wine bar, restaurant & shop, Betlémská 9, Praha 1, UT–SO OD 16:30 +420 222 232 086 (Neslouží k rezervacím)

Desatero přírodních vín

Víte, co jsou přírodní vína? Možná vám pomůže naše DESATERO PŘÍRODNÍCH VÍN:

1 Nezalžeš
Budeš dělat víno pravdivé, které nic neskrývá, ani nepředstírá, budeš ctít charakter místa, kde réva roste, necháš na ni působit všechny rozmary počasí, prostě zachováš to, čemu francouzi říkají terroir.

2 Nepostříkáš
Pomni, že všechno souvisí se vším a tak i tvá vinice či vinohrad je součástí okolní přírody, jakož i celé biosféry, kterou někteří zvou Gaia. Proto budeš s přírodou žít v harmonii a když tvé hrozny napadne nemoc či škůdci, nenasadíš proti nim chemické jedy, které se mohou dostat do vína, ale posílíš přirozenou schopnost révy bránit se chorobám.

3 Nezavlažíš
I když celé dny nepadne ani kapka deště, réva má dlouhé kořeny a umí si natáhnout vláhu až ze spodní vody a s ní také spoustu zajímavých minerálů z půdy. Když ji v suchu zavlažuješ, réva zleniví a víno bude fádní.

4 Nedosladíš
Pokud bylo málo sluníčka, je v moštu málo cukru. Ale víno ti to vynahradí: tím víc vynikne kyselinka nebo chuť minerálů. Jestliže máš přesto nějaký důvod víno přisladit, použij zahuštěnou šťávu ze svých hroznů, nikdy řepný cukr.

5 Nepřichutíš
Ani ve snu nepomyslíš na umělé taniny či jiné zlepšovače chuti.

6 Nedokoupíš
Nelisuj ani nepřilévej do sudu mošt z hroznů, které jsi sám nevypěstoval.

7 Nenasypeš umělých kvasinek
Víno necháš kvasit pomocí místních kvasinek, které přirozeně žijí na hroznech.

8 Nepřefiltruješ
Každé filtrování ubírá vínu chuť i buket. Někomu vadí, že nefiltrované mladé víno je kalné. Jenže každý zákal se časem usadí, ale co jsi jednou vínu vzal, to mu už nevrátíš.

9 Nepřebarikuješ
Správný Barrique, čili zrání vína v dubových sudech, decentně zvýrazní přirozenou chuť vína. Ale když se to přežene, vznikne ideální víno na svařák, do něhož ani nemusíš přidávat vanilku.

10 Nezasíříš
Síří se sudy, ne víno. Když máš ve sklepě čisto, víno zůstane zdravé i bez síry.